Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Elektromos kerékpár

Elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpár napjaink egyik legdinamikusabban terjedő közlekedési eszköze. Cikkünkben szeretnénk egy kicsit közelebbről megismertetni ezzel a viszonylag új bicikli fajtával. Eloszlatunk néhány tévhitet is és bemutatunk egy-két, az üzletünkben is megvásárolható elektromos kerékpárt.

A hagyományos kerékpárok történetét feldolgozó cikkünket itt találod.

 

Az elektromos kerékpár története

Amikor az elektromos kerékpár esetén új közlekedési eszközről beszélünk valójában távol állunk az igazságtól. Az első elektromos kerékpárt ugyanis több mint 125 éve, 1895-ben szabadalmaztatta Ogden Bolton Jr. az Egyesült Államokban. Érdekes módon a XX. század második feléig szinte alig történt feljlődés ezen a téren. Az 1960-as években az akkumulátor és villanymotor technológia fejlődésének hatására új lendületet kapott az elektromos kerékpár fejlesztés. Mindezek ellenére egy-két kivételtől - pl. 1992-ben a Vector Services Ltd. Zike névre keresztelt ebike-ja - eltekintve kereskedelmi forgalomban gyakorlatilag nem lehetett elektromos kerékpárt vásárolni. Az első jelentős fordulatot a Yamaha pedálszenzoros megoldása hozta 1993-ban, innen kezdve megugrott a gyártás és terjedni kezdtek az elektromos bringák. Az Egyesült Államokban az autógyártás egyik legendás alakja, Lee Iacocca felügyeletével 1997-ben fejlesztették ki a ma is kultikus tiszteletnek örvendő E-Bike SX elektromos kerékpárt. A 2000-es évekre már számos gyártó kezdte el a fejlesztéseket és az elektromos rásegítésű bicikli, ebike vagy e-bike, illetve pedelec szavak gyorsan terjedni kezdtek a köztudatban.

Napjainkra az elektromos kerékpárok szinte forradalmasították a kerékpározás világát, szinte nincs olyan kerékpárgyár , amelyiknek ne lenne széles választéka elektromos kerékpárokból is. A hagyományos kerékpár kategóriák szinte mindegyikében található elektromos változat is, így városi, mountain bike, de országúti és gyermek elektromos kerékpárokat is könnyen találunk. A Tuttobici webshop és kerékpárbolt kínálatában a Bottecchia, a CTM és GIANT-LIV gyártók elektromos kerékpárjait is megtalálod.

E-bike rendszerek

Mára kiforrott technológia kerül minden elektromos kerékpárba. Két fő technológia terjedt el a rásegítés vezérlésre. Az egyik a pedálszenzoros meghajtás, ahol a pedál mozgását szenzor figyeli és ennek megfelelően vezérli a hátsó tengelyre szerelt hajtómotort. A másik technológia a nyomaték szenzoros meghajtás (pedelec) ennél fejlettebb, itt a pedáltengelyre ható nyomaték mérésével határozzák meg a motor szükséges fordulatszámát. A motor elhelyezkedése is előnyösebb mert azt középre gyakorlatilag a pedál tengelyre szerelik. A pedelec kerékpárok a jelenlegi Európai Uniós szabályzás szerint 25 km/h sebesség eléréséig támogatja a tekerést (motor folyamatos teljesítménye nem lehet nagyobb 250W-nál (0.34 lóerő). Az ebbe a kategóriába eső elektromos kerékpárok hagyományos kerékpárként vehetnek részt a közlekedésben, külön engedély, jogosítvány vagy tanfolyam nem szükséges a használatukhoz. Az S-Pedelec kerékpárok 250W-nál nagyobb teljesítményű motort használnak, ezekkel jóval nagyobb sebesség elérésére van lehetőség, de használatuk már feltételekhez kötött. A szabályozások országonként és idővel a technológia fejlődésével természetesen változhatnak.

A legnagyobb gyártók, köztük a Bosch is a pedelec rendszerek mellett tette le a voksát és rendkívül megbízható termékkínálattal és kiterjedt magyarországi szervizháttérrel rendelkezik. A Tuttobici kerékpárüzletben hivatalos Bosch e-bike diagnosztika és szerviz is elérhető, ahol szakképzett szerelőink elvégzik a szükséges beállításokat és javításokat.

E-bike a mindennapokban

Egy komoly tévhit az elektromos kerékpárokról, hogy az csak az öregeknek való. Az igaz, hogy az idősebbek az elektromos kerékpár segítségével könyebben jutnak el céljukhoz, de az is nagyon jól látszik, hogy ezzel a technológiával oda is eljuthatnak ahova eddig nem, olyan terepen is tekerhetnek, ami számukra hagyományos kerékpárral már rendkívül nehéz vagy éppen lehetetlen feladat lenne. Azt sem szabad elfelejteni, hogy munkába járáshoz ideális lehet, mivel nem kell komolyabb erőfeszítést kifejteni, ezáltal az izzadás és az ezzel járó ruhacsere, zuhanyzás is elhagyható. A városi áruszállításban is helyet kaptak a pedelec rendszerű teherszállító (cargo) kerékpárok. Mindezek mellett mára a professzionális kerékpár sport is felfedezte a lehetőségeket és eddig elérhetetlennek tűnő meredélyeken száguldanak felfelé is. Az elektromos kerékpárok 80-100 km-es hatótávja új lehetőségeket, nagyobb távok, komolyabb emelkedők leküzdésére is lehetőséget nyújt mindenkinek. Az elektromos rásegítés betegségből felépülő vagy csak korlátozott erőkifejtésre képes embereknek is új lehetőséget nyújt a testmozgásra. Egy felmérés szerint kedvező hatása van az egészségre is mivel az elektromos kerékpárt használók az átlagosnál jelentősen nagyobb távolságokat tesznek meg.

Elektromos kerékpárok a kinálatunkban

Az alábbiakban kiemelünk néhány elektromos kerékpárt, amelyeket weboldalunk meg is rendelhetsz.

GIANT ROAM E+ GTS 2022 ELEKTROMOS KERÉKPÁR - Yamaha motorral, 400 Wh akkumulátorral szerelt, alumínium vázas, 9 sebességes túra - trekking - kerékpár.

LIV EMBOLDEN E+ EX 2022 ELEKTROMOS KERÉKPÁR - Yamaha motorral, 625 Wh akkumulátorral szerelt, alumínium vázas, 10 sebességes női túra - trekking - kerékpár.

És végül egy csúcskategóriás elektromos kerékpár:

BOTTECCHIA E-ROAD PULSAR CARBON SRAM FORCE ETAP AXS 24S DISK FAZUA - 2022 - karbonvázas elektromos országúti kerékpár, 250 Wh akkumulátorral, 12 sebességes elektromos váltóval szerelve.

Keresés